Нереално ниски дарения са обявили участниците в отминалите местни избори. 1767

...
Нереално ниски дарения са обявили участниците в отминалите местни избори. 1767
Коментари Харесай

Политиците са обявили едва 1.7 млн. лв. дарения за местните избори

Нереално ниски дарения са обявили участниците в отминалите локални избори. 1767 парични дарения на обща стойност 1 724 629 лева са декларирани пред Сметната палата към 3 декември, изчисли Асоциация „ Прозрачност без граници “. Става дума за 66 партии, обединения и инициативни комитети плюс 643 самостоятелни претенденти. 

Тези данни повдигат въпроса, към този момент без отговор, дали това е цялостният размер на финансовите запаси, акумулирани и употребявани от участниците на вота. „ Несериозно е да се твърди, че локални избори, които допускат съществуването на хиляди претенденти за кметове и общински съветници, са финансирани единствено с 1.7 млн. лева “, установи Ваня Нушева от „ Прозрачност без граници “.

Събраната от „ Прозрачност без граници “ информация сочи, че политиците са се въздържали да получават и/или заявяват дарения, получени от бизнеса. През юли т.г. ръководещите от ГЕРБ, по концепция на Движение за права и свободи, отстраниха възбраната партиите да се финансират от компании и неправителствени организации, без даже да слагат таван за размера на такива грантове. Проверката на „ Прозрачност без граници “ е посочила, че са регистрирани едвам 22 дарения от юридически лица за изборите, като сумите варират от 430 лева до 100 000 лева Малкият им брой може да се пояснява двуяко – или участниците в изборите са се пазили от бизнес спонсорство, или просто крият, че получават такова.

Затова от неправителствената организация предлагат да се вкарат ограничавания в размера на даренията, както и да се забрани финансирането от избрани категории юридически лица – държавни и общински компании, реализатори на публични поръчки, концесионери, компании от браншове със характерна регулация (енергетика, финанси), компании, разрастващи хазартна активност, както и НПО-та.

Като най-мащабен проблем на локалния избор, също като други изборни наблюдаващи, от „ Прозрачност без граници “ смятат недействителните бюлетини. Делът на невалидните гласове за общински съветници бележи исторически най-много, установяват от неправителствената организация - 466 077, или 15% от общо пуснатите в урните бюлетини. В 3 области делът им надвишава 20%, а в 11 области варира сред 17% и 20%. Още по-лошо стоят нещата на общинско равнище – в някои общини недействителните бюлетини са повече от 30%.

Наблюдателите допускат, че измежду главните аргументи за тревожния феномен са: ниското доверие на жителите в общинските съвети; нередности в работата на изборните комисии – заради непросветеност или умишлени опити за операция на гласуването; протестният избор на гласоподавателите, в това число и като форма на опозиция против опитите да им бъде наложено да поддържат избрани изборни участници и други От „ Прозрачност без граници “ разясняват, че това е фрапантно отклоняване от интернационалните стандарти, и приканват ЦИК да се намеси и да разреши да се извърши физическа инспекция на бюлетините, с цел да се откри сигурно какви са аргументите.

 

РОЗОВИ ОЧИЛА

„ Това бяха спокойни, добре проведени избори. Резултатите съгласно нас са законни “, съобщи ръководителят на ЦИК Стефка Стоева на среща, проведена от президента Румен Радев, за проблемите на изборния развой. Дискусията не бе почетена от държавното управление. Изборните комисари се похвалиха с положителната си работа и отхвърлиха да дискутират оферти за възстановяване на изборния процес  - тъй като някои резултати от вота били обект на правосъдни каузи. Стоева обаче самоуверено допусна, че преференциите са отговорни за рекордния брой недействителни бюлетини – без да има директни доказателства. Президентът Радев настоя, че какъвто и да е казусът, решението е в машинното гласоподаване, на което обаче ръководещите се съпротивляват. Очакваше се президентът да приказва повече по тази и други значими тематики в предаването " Лице в лице " по bTV, само че по неизяснена причина присъединяване му се отсрочи.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР